אנשים רבים סובלים מבעיה הנקראת נדודי שינה או בשפה המקצועית אינסומניה, כאשר אם מתייחסים לאוכלוסיית הגיל השלישי, מדובר בכ- 30%-40%. כדי שנוכל להגדיר שאדם מסוים סובל מנדודי שינה אחד משלושה פרמטרים צריכים להתקיים:
- הפרעת שינה, קושי להירדם – לאדם לוקח לפחות 30 דקות להירדם
- שינה שאיננה רציפה – התעוררויות באמצע הלילה, כאשר לוקח לפחות 30 דקות לחזור ולישון
- יקיצה מוקדמת – 30 דקות לפני יקיצה סבירה (מוגדרת לפי מספר שעות השינה המומלצות, תלוי בגיל שלנו).
מהם הגורמים לנדודי שינה?
ברוב המכריע של המקרים אין בעיה רפואית שאפשר להצביע עליה וגורמת לנדודי שינה, אלא מדובר בשילוב של כמה פרמטרים המייצגים את אורח החיים שלנו. יש מצבים בהם מדובר בנדודי שינה משניים כלומר הגוף מושפע מכל מיני דברים כמו למשל נטילה של תרופות מקבוצת הסטרואידים או תרופות לטיפול בדיכאון או תרופות לטיפול בחוסר איזון של בלוטת התריס… גם תרופות שניתנות ללא מרשם רופא מכילות רכיב המשפיע על השינה שלנו כמו למשל תרופות לטיפול בצינון.
האבחנה לא מתבצעת באמצעות בדיקה, אלא על ידי תשאול של המטופל.
מה אפשר לעשות?
במקרים בהם אין קשר לנטילת תרופות יש כמה דברים שאפשר לעשות…
- יצירת סביבת שינה נאותה ותנאים המתאימים לשינה – חדר המעוצב בצבעים מרגיעים, מיטה איכותית עם מזרן אורטופדי, כרית מתאימה, מצעים רכים מבדים נושמים, וילונות – אלו דברים שאם נקפיד עליהם, נוכל לייצר מצב בו הסיכוי לנדודי שינה מופחת.
- שגרת זמן מתאים לשינה – מומלץ ללכת לישון רק כאשר אנו מאוד עייפים ולנסות ליצור מאין שגרה, כלומר להקפיד על זמנים קבועים פחות או יותר בהם אנו הולכים לישון ובהם אנו קמים, גם בסופי שבוע.
- מיטה לשינה בלבד – מאוד מומלץ שלא לבצע פעולות מעוררות בסמוך לשינה כמו פתירת תשבצים, צפייה בטלוויזיה וכדומה… המיטה צריכה להיות מיועדת לשינה….(כמובן שזה בהחלט המקום לשלב יחסים אינטימיים ולהביע אהבה אחד לשני)…
בנוסף, מומלץ לעסוק בפעילויות מרגיעות בסמוך לשינה כמו קריאת ספר או מגזין, האזנה למוזיקה, שמיעת מדיטציה, תרגול נשימות ועוד…