לפעמים מידע מסוים יכול לעזור לנו לשפר דפוס בחיי היום יום שלנו. רבים מאיתנו סובלים מבעיות שינה, מקושי להירדם בלילה, מתעוררים ומתקשים לחזור לישון, מקיצים מוקדם מהרצוי ועוד… הפעם בחרנו לספר לכם על מחזורי השינה שלנו.
השינה שלנו מורכבת מכמה מחזורים שנמשכים בין 90-110 דקות. כאשר רוצים לבדוק התרחשויות במהלך השינה עושים שימוש במכשיר הבודק שינויים בגלי המוח עם מכשיר מיוחד הנקרא EEG.
קיימות שתי קבוצות בהתייחסות לשינה אקטיבית ופסיבית. שינה ללא תנועות עיניים מהירות ושינה בה תנועות העיניים מהירות, שהיא למעשה השינה העמוקה ביותר – אפשר לזהות זאת נפלא אצל תינוקות.
שלב ההירדמות
שלב זה נמשך בין 5-15 דקות ובו אנו עוברים ממצב עירני לגמרי למצב של הירדמות. בשלב זה נוצר מצב של האטה בפעילות גלי המוח. תרגול מדיטציה בשלב זה הוכח כמסייע להגיע לשלב הבא מהר יותר ולהעמיק את השינה למשך מרבית הלילה.
שינה קלה
שלב זה נמשך בין 10-25 דקות ובו אנו כבר ישנים אך השינה עדיין קלה יחסית. בשלב זה טמפרטורת הגוף שלנו יורדת, תנועת העיניים הופכת איטית יותר וגלי המוח מואטים.
שינה עמוקה
שלב זה נמשך בין 50-75 דקות. כאן השינה עמוקה ובה המחזורים הולכים ומתקצרים. חום הגוף יורד עוד יותר, גם לחץ הדם וקצב הנשימה פוחתים, מופרשים בגוף הורמונים מסוגים שונים וקשה יותר להתעורר בשלב זה. בשלב השינה העמוקה הגוף מחדש את מאגרי האנרגיה שלו והוא חשוב למגוון של תפקודים גופניים כמו חיזוק המערכת החיסונית, איזון לחץ הדם, איזון רמות הסוכרים בדם ועוד…
שלב החלומות
לשלב זה אנו נכנסים בערך כ-90 דקות מהרגע שנרדמנו וזה השלב שבו אנו חולמים את רוב החלומות שלנו והוא גם מאופיין בעיניים מהירות. בשלב זה אין הפרשה של מוליכים עצביים והגוף מפתח מאין מנגנון הגנתי כאשר חלק מהשרירים חודלים מלפעול ואחרים דווקא הופכים פעילים יותר.
אז כמה שעות מומלץ לישון?
לתינוקות מגיל 0-4 חודשים מומלץ לישון בין 14-18 שעות ביממה.
לתינוקות מגיל 4-12 חודשים מומלץ לישון בין 11-16 שעות ביממה.
לפעוטות מגיל שנה עד גיל שנתיים מומלץ לישון בין 12-15 שעות ביממה.
לילדים בגילאי 3-6 מומלץ לישון בין 11-15 שעות.
לילדים בגילאי 4-6 מומלץ לישון 8-12 שעות.
לילדים בגילאי 6-14 מומלץ לישון 8-10 שעות.
למתבגרים בגילאי 14-18 מומלץ לישון 8-10 שעות.
למבוגרים בגילאי 18-65 מומלץ לישון 7-9 שעות ולמבוגרים מעל גיל 65 6-8 שעות.